Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bosbranden in de Amazone zijn nog erger dan vorig jaar

In het Amazone-regenwoud in Brazilië staan grote stukken bos in brand. Dat gebeurt ieder jaar, maar dit jaar is het erger dan anders. Er zijn meer dan 10.000 brandhaarden gemeld. Milieubeschermers maken zich zorgen.

De branden worden vaak aangestoken door boeren. Zij branden stukken van de jungle plat zodat ze daar hun vee kunnen laten grazen. De as van het vuur zorgt ervoor dat de grond erg vruchtbaar is. Daardoor kunnen boeren groente en fruit verbouwen en dat verkopen. Ze hebben dat nodig om te overleven.

We willen geen levens verwoesten. Maar we hebben de grond nodig om fruit te planten.

Een boer in Brazilië

Bos in brand steken is officieel verboden, maar de boeren worden bijna nooit gecontroleerd. Dat is een groot probleem, omdat de Amazone erg belangrijk is voor de aarde. De miljarden bomen zorgen ervoor dat de aarde minder snel opwarmt. Ook leven dieren en planten in het woud die nergens anders voorkomen.

Steeds meer landen zeggen daarom dat ze geen zaken meer willen doen met Brazilië. Maar de president van Brazilië zegt dat het allemaal wel meevalt. Hij wil zelfs meer mijnen bouwen in het regenwoud om grondstoffen uit de grond te halen.

Bekijk ook