Minister reageert op Uitgezocht-video over seksbots

Minister Arie Slob gaat met buitenlandse collega's praten over wat ze kunnen doen tegen seksbots op bijvoorbeeld Instagram en YouTube. Dat zegt de minister nadat een politicus in de Tweede Kamer hem vragen had gesteld over de nep-accounts op sociale media.

De minister zegt dat hij niet kan voorkomen dat kinderen dit soort berichten lezen. Volgens hem is het daarom belangrijk dat kinderen snappen hoe ze met dit soort berichten om kunnen gaan. Dat kan bijvoorbeeld door lessen over mediawijsheid.

#Uitgezocht

Dat de politici praten over seksuele berichten van nep-accounts komt door een Uitgezocht-video van het Jeugdjournaal. Daarin zoekt Benjamin uit wie er achter de irritante berichten zit. Je kunt de video hieronder bekijken:

Uitgezocht: Wie zit er achter die irritante seks-comments op Instagram?

De politicus uit de Tweede Kamer was geschrokken van de video. Hij vindt het niet goed dat kinderen dit soort seksuele berichten zien en hij wil dat de minister er meer tegen doet.

Volgens de minister is het lastig om iets tegen de berichten te doen. Het bedrijf achter Instagram zit namelijk in Ierland. Hij gaat daarom met Ierse politici overleggen of zij iets tegen de nepaccounts kunnen doen.

Blokkeren

YouTube en Instagram zeiden eerder al dat ze er alles aan doen om deze nepberichten te voorkomen. Ze blokkeren dagelijks miljoenen nep-accounts, zeggen ze. Toch blijven de berichten komen. Bij het Jeugdjournaal proberen we dit soort berichten altijd gelijk te verwijderen.

Bekijk ook