Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Agressieve orka's rammen zeilboten, wat is er aan de hand?

Zeilboten en andere kleine schepen moeten uit de buurt van orka's blijven. Dat zeggen de Spaanse en Portugese kustwacht. Afgelopen weken zijn verschillende boten geramd en vernield door een groep orka's.

Het gebeurt bijna nooit dat de dieren aanvallen.

De vraag is: zijn ze aan het spelen of hebben ze het idee dat ze een indringer moeten verjagen?

zeezoogdierenarts Niels van Elk

Veel mensen zijn verbaasd dat de dieren aanvallen, maar onderzoekers vinden het gedrag normaal. Het zou kunnen komen doordat volwassen orka's hun jonkies leren jagen.

Jonge orka's zijn speels en nieuwsgierig. Ze moeten leren bijten, een boot is dan heel interessant,

Orka-onderzoeker Bruno Diaz Lopez

Begin deze maand werd een boot door een groep orka's geramd. Bemanningsleden stuurden al snel een noodsignaal met de vraag om hulp. Toen na anderhalf uur de kustwacht aankwam, waren de orka's al weg. De bemanningsleden waren veilig, maar het roer was beschadigd en er zaten tandafdrukken in de boot.

Orka's hebben ook een keer een boot van de kustwacht aangevallen. Dat kun je zien in het filmpje hieronder. In de video spreken ze Spaans, maar er is Engelse ondertiteling.

Orka's vallen boot van kustwacht aan

Orka's zijn makkelijk te herkennen: ze zijn zwart aan de bovenkant, wit aan de onderkant en hebben een witte vlek boven hun ogen. Op hun rug hebben de dolfijn-achtigen een vin die wel 2 meter hoog kan worden.

Mannetjes-orka's worden ongeveer 8 meter lang en wegen gemiddeld 6000 kilo. Vrouwtjes-orka's zijn wat kleiner. Die worden ongeveer 6 meter lang en wegen ongeveer 3500 kilo.

Orka's leven bijna altijd in een groep. Soms zwemmen ze met wel 90 orka's bij elkaar. De dieren jagen ook samen.