Dit is wat pesten met je doet

Dit is wat pesten met je doet

'Ik dacht altijd dat het aan mij lag. Ik vertrouwde niemand meer'. Dat zegt Amy van 14. Ze is jarenlang gepest en is zo dapper om daar in het Jeugdjournaal over te vertellen. En ze is niet de enige. Ook Hans, Nikita en Mirelle durven te praten over wat hen is overkomen.

Als je gepest wordt, kun je daar lange tijd last van hebben. Zelfs als het pesten is gestopt, denken mensen er nog aan vaak aan. Dat geldt ook voor Hans en Mirelle. In hun jeugd zijn ze gepest en ze merken daar af en toe nog steeds de gevolgen van.

Ik heb me altijd onzeker gevoeld. Tot diep in mijn volwassen leven. Tot m'n 33e zelfs.
Hans

Daphne is juf en heeft gezien hoe kinderen in haar klas gepest werden. Ze heeft een belangrijke boodschap voor andere leraren én voor kinderen.

Ik vind dat ieder kind moet weten dat hij of zij altijd terecht kan bij de meester of juf.
Daphne

Het gaat inmiddels beter met Amy, Hans, Nikita en Mirelle. Door hun verhaal te delen hopen ze dat ze kinderen kunnen helpen.

Vertel het gewoon aan iemand die je vertrouwt. Maar blijf er niet mee rondlopen in je eentje.
Nikita

Deze video is een onderdeel uit de speciale uitzending van het NOS Jeugdjournaal over pesten. De hele uitzending zie je hieronder. De foto's van Amy, Hans, Daphne, Nikita en Mirelle zijn gemaakt voor een speciale tentoonstelling over pesten.