Uitgezocht: Jawad laat zijn leven in vluchtelingenkamp Moria zien

Jawad van 13 jaar leeft in het grootste vluchtelingenkamp van Europa, op het Griekse eiland Lesbos. Een paar weken geleden waren er grote branden. Ook de plek waar Jawad leefde, Moria, is afgebrand.

Meekijken op zijn telefoon

Hoe is het om als kind in een vluchtelingenkamp te wonen? In een nieuwe aflevering van Uitgezocht laat Jawad aan Benjamin zien hoe zijn leven eruitziet. En dat doet hij op een bijzondere manier: via zijn telefoon.

Daarom kan je de video hieronder het beste op een telefoon of tablet bekijken:

Leven in het grootste vluchtelingenkamp van Europa | UITGEZOCHT

Het vluchtelingenkamp waar Jawad woonde, heette Moria. Er leefden ongeveer 4000 kinderen, die nu op andere plekken op het eiland wonen.

Waar komen ze vandaan?

Ze komen vooral uit landen zoals Syrië, Afghanistan en Iran. Ze willen naar Europa, omdat ze geloven dat het leven daar beter is. In het land waar ze vandaan komen is er vaak oorlog of geweld.

De ouders van Jawad komen ook uit Afghanistan. Wat er met hen gaat gebeuren, is nog niet bekend. Voorlopig is er nog geen oplossing voor de meeste vluchtelingen op Lesbos.

Heb jij een vraag die wij een keer moeten behandelen in #Uitgezocht? Mail dan jouw idee naar jeugdjournaal@nos.nl of stuur het via een berichtje op Instagram. Wie weet zoeken wij het voor je uit!

Bekijk ook