'Jeugdclubs van vrouwelijke voetbaltalenten moeten ook geld krijgen'

'Jeugdclubs van vrouwelijke voetbaltalenten moeten ook geld krijgen'

Als een mannelijke voetballer wordt verkocht, levert dat vaak veel geld op. Ook de clubs waar hij in zijn jeugd heeft gespeeld krijgen dan geld, omdat zij de speler hebben getraind. Opleidingsgeld heet dat.

Als vrouwelijke voetballers worden verkocht, krijgt hun jeugdclub helemaal niks. Oneerlijk en discriminerend, vindt een politicus in het Europees Parlement. Hij wil dat FIFA de regels verandert.

Het is wel eerlijk als het overal gelijk gaat. En die clubs hebben veel voor mij gedaan, dus het zou wel eerlijk zijn als ze geld krijgen.
Joëlle Smits, gaat volgend jaar van PSV naar Wolfsburg

De afgelopen jaren is er veel veranderd in het voetbal voor vrouwen. Vroeger werd er helemaal geen geld betaald als vrouwen naar een andere club gingen.

De vrouwen zelf kregen ook niet, of weinig, geld betaald van de club waar ze voor speelden. Naast voetballen, hadden ze vaak ook nog een andere baan.

Maar nu voetbal voor vrouwen populairder en professioneler wordt, krijgen vrouwen wel betaald. En zouden hun jeugdclubs dus ook, net als bij de mannen, betaald moeten krijgen, vindt de politicus.