Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nieuw plan: Geen vluchtelingenkampen meer op eilanden

Wat moet er gebeuren met vluchtelingen die Europa in willen? Daar is de afgelopen jaren veel over gepraat. Duizenden mensen moeten nu soms jarenlang wachten in vluchtelingenkampen op de grens van Europa. Politici presenteerden vandaag een nieuw plan om dat te veranderen.

Hoe is het nu?

Op dit moment leven veel vluchtelingen in kampen op Europese eilanden. Bijvoorbeeld op het Griekse eiland Lesbos of het Italiaanse eiland Lampedusa. Ze zijn daar gekomen met bootjes over zee. Een gevaarlijke tocht, die niet alle mensen overleven.

Sommige mensen zijn op de vlucht voor oorlog of geweld. Anderen willen naar Europa omdat ze denken dat ze daar een beter leven krijgen. Het leven in de kampen is slecht. Het is er vies en gevaarlijk en geen fijne plek voor kinderen.

In het nieuwe plan staat dat vluchtelingen net buiten de Europese grens moeten worden opgevangen. Op de grens komt betere bewaking. Op die manier hopen politici dat minder vluchtelingen de gevaarlijke boottocht maken.

Ook moeten vluchtelingen eerlijk worden verdeeld over de Europese landen. Alleen mensen die gevlucht zijn voor oorlog of geweld, mogen in Europa blijven. Alle anderen worden binnen 5 dagen teruggestuurd naar hun eigen land.

Jawad

In een speciale aflevering van onze serie #Uitgezocht kun je meekijken op de telefoon van Jawad van 13. Hij woont in vluchtelingenkamp Moria op het eiland Lesbos en laat zien hoe het leven daar is.

Uitgezocht: Hoe is het als kind in een vluchtelingenkamp?