Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Noor moest vluchten voor oorlog en zit nu vast in Turkije

Noor komt uit Syrië en woont nu in Turkije met haar zusje en opa en oma. Net als veel andere vluchtelingen wil ze naar Europa, maar dat wordt steeds moeilijker. Terug naar Syrië is ook geen optie. Daarom zit er niks anders op dan wachten.

Oorlog

Het is in Syrië al jarenlang oorlog. De inwoners van het land voelen zich niet veilig en daarom gaan veel mensen op de vlucht. Het huis van Noor en haar ouders is in de oorlog gebombardeerd. Noors ouders hebben dat niet overleefd en Noor is zwaargewond geraakt. Ze draagt sinds kort een kunstbeen.

Eerst kon ik helemaal niet lopen, maar nu gaat het beter.

Noor

Na het bombardement is Noor samen met haar zusje naar Turkije gevlucht. Eenmaal in Turkije willen vluchtelingen net als Noor met bootjes naar het Griekse eiland Lesbos varen. Dat is lastig, want de vluchtelingenkampen in Griekenland zijn erg vol. Ook kunnen mensen moeilijk doorreizen naar andere Europese landen.

Turkije wil ze niet, Europa wil ze niet en ze kunnen ook niet terug naar hun eigen land.

Eén van de hulpverleners in het opvangcentrum

Noor hoopt dat ze later alsnog naar Europa kan. Ze droomt ervan om fysiotherapeut te worden en mensen te helpen.

Noor is niet de enige in deze situatie. In Turkije zitten nog vier miljoen vluchtelingen te wachten op een kans om ook naar Europa te gaan.

Europese politici hebben deze week nieuwe afspraken gemaakt over vluchtelingen. In dat plan staat dat vluchtelingen eerder informatie moeten krijgen of ze wel of niet naar Europa mogen.

In een speciale aflevering van onze serie #Uitgezocht kun je meekijken op de telefoon van Jawad van 13. Hij woont in vluchtelingenkamp Moria op het eiland Lesbos en laat zien hoe het leven daar is.

Uitgezocht: Hoe is het als kind in een vluchtelingenkamp?

Bekijk ook