In nog 8 regio's extra corona-maatregelen

In 8 extra regio's gaan zondagavond nieuwe corona-regels in. Vorige week gingen die regels al op 6 andere plekken in. Premier Rutte vertelde dat vanmiddag aan journalisten.

De nieuwe regels gelden voor de regio's Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Gelderland-Zuid, Groningen, Zuid-Holland-Zuid, Gooi en Vechtstreek, Zaanstreek-Waterland en Flevoland. Op die plekken stijgt het aantal corona-besmettingen snel.

De maatregelen op een rij:

  • Cafés en restaurants mogen na twaalf uur 's nachts geen nieuwe gasten meer binnen laten. Dan gaat ook de muziek uit. Om 01.00 uur moeten ze helemaal dicht.
  • Er mogen binnen én buiten niet meer dan 50 mensen bij elkaar komen. Dat geldt voor bijvoorbeeld feestjes en bruiloften. Het geldt niet voor dansoptredens, begrafenissen en voor een dienst in een kerk, synagoge of moskee.
  • Voor dingen waarbij wel meer dan 50 mensen mogen zijn, zoals een buitenoptreden, moet iedereen aangemeld worden.

In de regio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Hollands Midden, Utrecht en Kennemerland gelden die regels al.

Extra regels in grote steden

Verder zei de premier dat er waarschijnlijk snel nieuwe maatregelen komen in de steden Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Deskundigen gaan daar maandag over praten.

Bekijk ook