Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Dit zijn de nieuwe corona-regels

Vanavond was er weer een persconferentie over het corona-virus. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge vertelden dat steeds meer mensen in Nederland besmet raken met het virus. Daarom komen er strengere regels.

Geen publiek

Een van de regels is dat bij sport geen publiek meer mag zijn. Ook niet bij wedstrijden van amateurs. Verder gaan alle sportkantines dicht. Na de wedstrijd even wat drinken in de kantine kan dus niet meer.

Brengen je ouders je naar een wedstrijd, dan mogen ze alleen blijven kijken als het een uit-wedstrijd is. Bij thuis-wedstrijden moeten ze je afzetten bij de ingang en mogen ze niet blijven kijken.

Minder bezoek

Je mag niet meer dan drie mensen bij je thuis uitnodigen. Kinderen onder de 13 worden niet meegeteld. Kinderfeestjes kunnen dus gewoon doorgaan.

In andere gebouwen mag je met maximaal vier personen bij elkaar zitten. Dat betekent dat grotere groepen niet samen naar bijvoorbeeld de bioscoop kunnen. Als je een gezin bent mag dat wel.

In een ruimte mogen totaal maximaal 30 mensen zijn. Ook hierbij worden kinderen niet meegeteld. De regel geldt niet voor basisscholen en middelbare scholen.

Alle andere regels op een rij

  • Blijf zoveel mogelijk thuis, ga niet samen winkelen en ga zo min mogelijk met het openbaar vervoer.
  • Cafés en restaurants moeten om 22.00 uur dicht. Tussen 21.00 en 22.00 uur mag niemand meer naar binnen.
  • Iedereen moet weer zoveel mogelijk thuiswerken. Bedrijven worden daar strenger op gecontroleerd.
  • Als je naar de kapper gaat moet je je naam en telefoonnummer opschrijven.

Er werd ook iets gezegd over Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. In die steden raken steeds meer mensen besmet. Daarom krijgen mensen daar het advies om in winkels een mondkapje te dragen.

Drie weken

De regels gaan morgenavond om 18:00 uur in en gelden in ieder geval drie weken. Daarna wordt gekeken of de maatregelen versoepeld kunnen worden of dat er juist meer regels nodig zijn.

Tweede golf

Net als eerder dit jaar zijn in korte tijd veel mensen ziek geworden. Daarom wordt dit nu de 'tweede golf' genoemd. In verschillende ziekenhuizen zijn opnieuw speciale afdelingen voor corona-patiënten geopend. Deskundigen maken zich daar zorgen over, want daardoor krijgen zorgmedewerkers het erg druk.

Virus-deskundige Annemiek van der Eijk legde dit weekend uit waarom politici en experts bezorgd zijn:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bekijk ook