Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Veel kritiek op grote kerkdiensten in Staphorst

Er is veel gedoe over een kerk in de plaats Staphorst. Vandaag werden daar kerkdiensten gehouden waar zo'n 600 mensen bij waren. Volgens corona-regels mag dat, maar er is veel kritiek op.

Veel mensen vinden het niet veilig om met zoveel mensen bij elkaar te zijn in deze corona-tijd. Ze snappen ze niet waarom in een kerk wel honderden mensen mogen zijn, terwijl dat op veel andere plekken verboden is. Ook zijn ze bang dat het virus zich snel kan verspreiden door zingende kerkgangers.

Dat er voor kerken minder strenge corona-regels zijn heeft met de grondwet te maken. Dat is de belangrijkste wet van Nederland. Daarin staat dat iedereen zijn of haar geloof moet kunnen belijden: dus naar een gebedshuis, zoals een kerk of moskee, moet kunnen gaan. Dit heet het recht op vrijheid van godsdienst.

Kerkdiensten mogen daarom gewoon doorgaan, ook in corona-tijd. Iedereen moet wel anderhalve meter afstand houden en mag geen corona-klachten hebben. Als er van tevoren plekken worden gereserveerd, mag je met zoveel mensen naar de kerk als je wilt.

Volgens de kerk houdt iedereen zich goed aan die regels. Er zijn looproutes en mensen ontsmetten hun handen als ze binnenkomen.

Een mondkapje dragen is niet verplicht. Volgens de kerk kun je met een mondkapje namelijk niet goed meezingen.

Zingen is onderdeel van de kerkdienst.

een van de medewerkers van de kerk

De kerk in Staphorst is heel groot. Normaal is er plaats voor 2300 mensen, nu mogen er 600 mensen komen.

Veel mensen vinden dat er nog minder mensen toegelaten moeten worden. Ze zijn bang dat de kerkgangers elkaar anders besmetten. Maar daar maken de kerkgangers zelf zich geen zorgen om.

Ik hoef niet bang te zijn voor het virus. Mijn god bestuurt mijn leven, ook als ik ziek word.

een van de kerkgangers

Bekijk ook