Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Eis: 15 jaar gevangenisstraf voor doden van Nicky Verstappen

In de rechtszaak over de dood van Nicky Verstappen heeft verdachte Jos B. vandaag gehoord welke straf tegen hem is geëist: 15 jaar naar de gevangenis en een behandeling door psychologen en psychiaters.

Het is nog niet zeker of Jos B. deze straf ook echt krijgt. Dat wordt later door een rechter bepaald.

Wat is er gebeurd?

De 11-jarige Nicky Verstappen verdween 22 jaar geleden uit zijn tent tijdens kamp in de Limburgse plaats Heerlen. Niet veel later werd zijn lichaam gevonden in een natuurgebied. Jarenlang wist de politie niet wat er met hem was gebeurd.

Twee jaar geleden deed de politie opnieuw onderzoek. Met behulp van nieuwe technieken kwamen ze bij Jos B. terecht. Op het lichaam van Nicky waren sporen van hem gevonden. Sindsdien wordt hij verhoord om erachter te komen of hij met de dood van Nicky te maken heeft.

De rechtszaak tegen Jos B. begon vorige week. Het is een grote zaak waarin veel mensen aan het woord komen. Bijvoorbeeld de familie van Nicky Verstappen, de advocaat van Jos B. en de verdachte zelf.

Hij heeft gezegd dat hij Nicky wel heeft gevonden, maar dat hij niets met de dood te maken heeft.

De eis

Vandaag was het de beurt aan het Openbaar Ministerie. Zij werken samen met de politie om al het bewijs in een rechtszaak te verzamelen. Als dat gebeurt is komen ze met een strafeis. Dat is de straf die zij passend vinden en waarvan ze willen dat de rechter die oplegt.

Volgens het Openbaar Ministerie is het bewijs tegen Jos B. duidelijk. Zij eisen daarom dus 15 jaar gevangenisstraf. En ze willen dat hij verplicht hulp krijgt van artsen.

Uitspraak

De rechtszaak gaat volgende week verder. Dan komen nog meer mensen aan het woord. Daarna duurt het nog even voordat de rechter uitspraak doet en laat weten of en zo ja, welke straf Jos B. krijgt.

Bekijk ook