Nobelprijs voor het Wereldvoedselprogramma

Nobelprijs voor het Wereldvoedselprogramma

In Noorwegen is winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede bekendgemaakt. Dat is een van de belangrijkste prijzen ter wereld. Dit jaar gaat de prijs naar het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties.

De Verenigde Naties is een grote organisatie waar bijna alle landen bij horen. Zo'n 40 jaar geleden richtten zij samen het Wereldvoedselprogramma op. Daarmee proberen ze ervoor te zorgen dat mensen in noodsituaties genoeg te eten hebben.

Vorig jaar werden door het programma bijna 100 miljoen mensen in 88 landen geholpen.

Het voedselprogramma draagt niet alleen bij aan het bestrijden van honger wereldwijd, het draagt ook bij aan stabiliteit en vrede.
De uitreikers van de prijs

De directeur van het Wereldvoedselprogramma had niet verwacht dat ze de Nobelprijs zouden winnen.

Voor het eerst in mijn leven ben ik sprakeloos.
directeur van het Wereldvoedselprogramma

In totaal waren 318 kandidaten genomineerd, organisaties en personen. Vooraf werd de 17-jarige Greta Thunberg genoemd als mogelijke winnaar. Zij heeft gezorgd voor stakingsacties over de hele wereld voor het klimaat.

Greta Thunberg in Stockholm

Al de hele week worden winnaars van de Nobelprijzen bekendgemaakt. Er zijn prijzen in verschillende categorieën, zoals geneeskunde, natuurkunde en scheikunde.

Ig Nobelprijs

Een paar weken geleden werd ook de Ig Nobelprijs uitgereikt. Dat is een prijs voor een onderzoek dat leerzaam, maar ook grappig is.

Dit jaar ging die prijs naar iemand die in Nederland onderzoek doet naar smakgeluiden. Wij maakten daar deze video over:

Prijs voor onderzoek naar irritante geluiden