Wat is er aan de hand in Armenië en Azerbeidzjan?

De landen Armenië en Azerbeidzjan hebben een wapenstilstand afgesproken. Die landen strijden al bijna 30 jaar met elkaar om een bepaald stuk land. Soms is het even rustig, maar de laatste paar weken was de strijd weer heftiger. Bij die gevechten zijn veel mensen omgekomen. Ook zijn veel gebouwen verwoest door bombardementen.

Waar wordt er gevochten?

Er wordt gevochten in Nagorno-Karabach. Dat is een gebied dat in Azerbeidzjan ligt, maar waar veel Armeniërs wonen. Nagorno-Karabach heeft een eigen regering.

Op deze kaart zie je waar het precies is:

Waarom hebben de landen ruzie over dat gebied?

Azerbeidzjan vindt dat zij eigenlijk de baas zou moeten zijn in Nagorno-Karabach. Armenië vindt juist dat het gebied bij hun land moet horen, omdat er veel Armeniërs wonen.

Armenië is bang dat Armeniërs onderdrukt zullen worden als Azerbeidzjan de baas wordt in het gebied. Ze willen het Armeense volk beschermen, zeggen ze.

Is dit de eerste keer dat ze daar een conflict over hebben?

Nee. De landen hebben al meer dan honderd jaar ruzie over bij welk land het gebied hoort. Het is lang rustig geweest in het gebied, tot ongeveer 30 jaar geleden. Toen laaide de ruzie op en werd er een heftige oorlog gevoerd. Zo'n 30.000 mensen kwamen daarbij om het leven. Die oorlog eindigde in 1994 met een wapenstilstand.

Sinds die wapenstilstand is het soms toch nog erg onrustig in Nagorno-Karabach. In 2016 vielen er nog honderd doden bij een korte oorlog van vier dagen.

En nu?

De afgelopen weken is de spanning dus weer opgelopen tussen Armenië en Azerbeidzjan. Na een gesprek tussen de leiders van beide landen, is er een wapenstilstand afgesproken. Maar of het daardoor rustig wordt en blijft in het gebied, dat is nog maar afwachten.