Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Dit zijn de nieuwe corona-regels

'De maatregelen gaan pijn doen, maar het is de enige manier' dat zei premier Mark Rutte net in een persconferentie. Het gaat niet goed in Nederland met corona. Iedere dag komen er nog steeds veel besmettingen bij. Vanaf morgenavond 22.00 uur gelden nieuwe maatregelen.

Voor kinderen is de belangrijkste verandering dat sportwedstrijden niet meer doorgaan. Trainen mag nog wel.

Hieronder zie je de andere maatregelen in het kort:

  • Alle cafés en restaurants moeten sluiten.
  • Iedereen vanaf 13 jaar moet binnenkort voortaan verplicht binnen een mondkapje dragen.
  • Volwassenen mogen met maximaal 4 mensen sporten, als ze 1,5 meter afstand houden. Teamsporten mogen dus niet. Professionele sport, zoals de eredivisie, mag wel doorgaan.
  • In een ruimte mogen maximaal 30 mensen zijn. Eerder waren er op sommige plekken uitzonderingen, maar die gelden niet meer.
  • Thuis mag je de hele dag maximaal drie mensen uitnodigen. Kinderen onder de 13 tellen daarbij niet mee.
  • Winkels moeten om 20.00 uur dicht. De koopavond wordt afgelast. Supermarkten mogen wel open blijven, maar mogen na 20.00 uur 's avonds geen alcohol meer verkopen.
  • Evenementen zijn verboden. Er zijn wel een paar uitzonderingen.

Deze maatregelen gelden 4 weken. Over twee weken is een nieuwe persconferentie. De regering hoopt dat je dan kunt zien dat het aantal besmettingen naar beneden gaat.

Volgens de regering zijn de maatregelen echt nodig, omdat ziekenhuizen het te druk krijgen. Die moeten vaak een speciale afdeling openen voor corona-patiënten. Soms moeten ziekenhuizen andere operaties, die niet dringend zijn, afzeggen. Dat wil de regering tegen gaan.