Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Waarom deze walvissen een soort superhelden zijn

Het gaat goed met bultruggen die bij de kust van Australië zwemmen. Jarenlang werd er op die walvissen gejaagd, maar nu komen er langzaam steeds meer bij. Niet alleen fijn voor de walvissen, maar ook voor de aarde, want de dieren kunnen het klimaat helpen.

Ze zijn een geheim wapen in ons gevecht tegen klimaatverandering.

Een van de onderzoekers

Dat zit zo: door de poep van walvissen kan plankton in de oceaan sneller groeien. Daardoor komt er meer zuurstof in het water. Als er meer zuurstof is, kunnen ook andere planten beter groeien.

Ook zijn walvissen een soort stofzuiger voor CO2. Ze kunnen die stof in hun lijf opslaan. Als de bultruggen sterven, nemen ze de stof met zich mee naar de bodem van de oceaan.

Jonkies

Onderzoekers hopen dus dat het goed blijft gaan met de walvissen en dat ze veel jonkies krijgen.

Het gas CO2 heet eigenlijk koolstofdioxide. Het wordt uitgestoten door bijvoorbeeld fabrieken, auto's en vliegtuigen. Omdat er heel veel van is, blijft het hangen. De warmte van de zon kan hierdoor niet goed weg.

Het gevolg is dat het warmer wordt op aarde en daardoor verandert het klimaat. Dat zorgt over de hele wereld voor grote problemen, zoals overstromingen en droogte.