Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Zo houdt China de gevangeniskampen met Oeigoeren geheim

De Oeigoeren zijn geregeld in het nieuws, omdat de bevolkingsgroep in China wordt onderdrukt door de Chinese regering. Meer dan 1 miljoen Oeigoeren zouden in strafkampen zijn gestopt.

Geheim

Sjoerd den Daas werkt voor het Jeugdjournaal in China. Hij wilde uitzoeken hoe het er aan toe gaat in de kampen. Maar het is niet gemakkelijk om daar achter te komen, want de Chinese regering wil veel geheimhouden.

De Oeigoeren zijn een bevolkingsgroep. Er wonen er zo'n 11 miljoen in het westen van China, in de regio Xinjiang. De mensen zijn moslim, en hebben hun eigen taal, gewoontes en tradities. De Chinese regering wil dat ze volgens de Chinese cultuur gaan leven.

Al jaren bestaan er vreselijke verhalen over de Oeigoeren. De mensen worden onderdrukt en veel van hen zitten dus in kampen.

De Chinese regering noemt het heropvoedingskampen. Ze zeggen dat de kampen zijn bedoeld om te studeren. Maar waarschijnlijk zijn het strafkampen, waar Oeigoeren tegen hun zin gevangen worden gehouden en mishandeld worden.

Op satellietbeelden is te zien dat de kampen steeds groter worden. Soms worden er ook fabrieken bij gezet, waar de gevangenen gedwongen worden te werken.

Dilnur en Dilara

Eerder zag je in het Jeugdjournaal Dilnur en Dilara. Zij hebben veel familie in China. Waarschijnlijk zit hun familie opgesloten in zo'n kamp, maar dat weten de meiden niet zeker. Ze kunnen al 4 jaar geen contact met hen krijgen. Hieronder kun je de reportage terugkijken:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bekijk ook