Filmen over Oeigoeren in China is bijna onmogelijk

Zo houdt China de gevangeniskampen met Oeigoeren geheim

De Oeigoeren zijn geregeld in het nieuws, omdat de bevolkingsgroep in China wordt onderdrukt door de Chinese regering. Meer dan 1 miljoen Oeigoeren zouden in strafkampen zijn gestopt.

Geheim

Sjoerd den Daas werkt voor het Jeugdjournaal in China. Hij wilde uitzoeken hoe het er aan toe gaat in de kampen. Maar het is niet gemakkelijk om daar achter te komen, want de Chinese regering wil veel geheimhouden.

Al jaren bestaan er vreselijke verhalen over de Oeigoeren. De mensen worden onderdrukt en veel van hen zitten dus in kampen.

De Chinese regering noemt het heropvoedingskampen. Ze zeggen dat de kampen zijn bedoeld om te studeren. Maar waarschijnlijk zijn het strafkampen, waar Oeigoeren tegen hun zin gevangen worden gehouden en mishandeld worden.

Op satellietbeelden is te zien dat de kampen steeds groter worden. Soms worden er ook fabrieken bij gezet, waar de gevangenen gedwongen worden te werken.

Dilnur en Dilara

Eerder zag je in het Jeugdjournaal Dilnur en Dilara. Zij hebben veel familie in China. Waarschijnlijk zit hun familie opgesloten in zo'n kamp, maar dat weten de meiden niet zeker. Ze kunnen al 4 jaar geen contact met hen krijgen. Hieronder kun je de reportage terugkijken:

Dilnur en Dilara voeren actie voor Oeigoeren