Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

NASA laat (hopelijk) een ruimtevaartuig landen

Het wordt een spannende nacht bij ruimtevaart-organisatie NASA. Ze hopen een ruimtevaartuig te laten landen op een rotsblok, dat wel 333 miljoen kilometer van de aarde zweeft. Van dat rotsblok willen onderzoekers graag een beetje gruis hebben.

Het rotsblok heeft de naam Bennu en is ongeveer tegelijkertijd met de aarde ontstaan. Daarom willen onderzoekers er graag meer over weten. Dan komen ze misschien ook meer te weten over de aarde.

Bennu is een planetoïde. Dat betekent 'planeet-achtig'. Planetoïden zijn rotsblokken die zijn overgebleven bij het ontstaan van planeten.

Die rotsblokken draaien in een baan om te zon. Maar het zijn geen planeten, omdat ze daar te klein en te licht voor zijn.

Het ruimtevaartuig vertrok vier jaar geleden van de aarde. Twee jaar geleden kwam hij al aan bij Bennu. Maar landen bleek erg lastig door kleinere rotsblokken die de oppervlakte onregelmatig maken.

Nu is de juiste plek om te landen en wat gruis te pakken, gevonden. Het wordt wel een kort bezoekje. Binnen 16 seconden is het ruimtevaartuig waarschijnlijk weer opgestegen.

Bekijk ook