Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Grote herdenking voor vermoorde leraar in Frankrijk

In Frankrijk is vanavond een nationale herdenking voor een leraar. Samuel Paty werd afgelopen vrijdag op straat vermoord door iemand die boos op hem was, vanwege iets wat de leraar aan zijn klas had laten zien.

Wat is er gebeurd?

Samuel Paty gaf geschiedenis en aardrijkskunde. Hij had het tijdens de les over vrijheid van meningsuiting en liet daarbij tekeningen over de Islam en de profeet Mohammed zien. Het was bedoeld om over te discussiëren.

Maar na de les ontstond er bij een groep strenggelovigen veel woede over de les. Ook werd de leraar bedreigd. Afgelopen vrijdag ging het helemaal mis. Een 18-jarige man, een extremistische moslim, zocht de leraar op en vermoorde hem op straat. De dader werd niet veel later door de politie doodgeschoten.

Verdriet

Veel mensen in Frankrijk, waaronder ook veel kinderen, zijn het verdrietig over wat er is gebeurd.

Ik heb hem als leraar gehad. hij was heel aardig. Ik heb nooit problemen met hem gehad. Dat hij zo bruut is vermoord is verschrikkelijk.

Een leerling van de school

Bij de school zijn veel bloemen gelegd, er werden stille tochten georganiseerd en nu is er dus een grote nationale herdenking.