Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Duizenden vlooien moeten schadelijke plant bestrijden

In Nederland zijn duizenden Japanse bladvlooien uitgezet. Ze moeten de Japanse duizendknoop gaan bestrijden. Dat is een plant die schadelijk is voor de natuur.

Lekker

De Japanse bladvlo staat erom bekend dat hij de duizendknoop erg lekker vindt. Hij zuigt het plantensap uit de plant waardoor die verzwakt en minder snel groeit.

Het bestrijden van deze plant is hard nodig. Het is namelijk een soort onkruid dat ontzettend snel groeit en schadelijk is voor wegen, gebouwen en leidingen.

De Japanse duizendknoop en Japanse bladvlooien zijn invasieve exoten. Dat zijn planten of dieren die afkomstig zijn uit het buitenland én hier voor overlast zorgen. Het is de eerste keer dat zo'n exoot wordt ingezet om een ander te bestrijden.

Een ander voorbeeld van een invasieve exoot is de Amerikaanse rivierkreeft. Dat dier sloopt de oevers van sloten en eet daar alle dieren en planten op. Hierdoor kunnen er geen andere soorten meer leven.

De komende tijd kijken onderzoekers of de Japanse bladvlooien wel tegen het Nederlandse weer kunnen. En of ze de duizendknoop echt kunnen bestrijden.