Nog geen winnaar in de VS, het blijft superspannend

Nog geen winnaar in de VS, het blijft superspannend

Het is nog niet duidelijk wie de Amerikaanse verkiezingen wint, Trump of toch Biden? Meestal weten we de ochtend na de verkiezingsdag de uitslag wel, maar dit keer duurt het langer.

Veel mensen hebben per post gestemd en het duurt langer om die stemmen te tellen. Sommige staten zeggen dat het nog dagen kan duren voor zij al hun poststemmen hebben geteld.

'Ik heb gewonnen'

Donald Trump zegt in een toespraak dat hij gewonnen heeft. Joe Biden heeft ook al een toespraak gegeven en zegt dat hij denkt dat hij de winnaar wordt. Toch moeten de mannen nog even geduld hebben en wachten tot alle stemmen zijn geteld.

In de meeste staten is het van tevoren al duidelijk naar wie de kiesmannen gaan. Bijvoorbeeld in Californië. Afgelopen verkiezingen gingen de kiesmannen van die staat altijd naar de partij van Joe Biden. Dat zal ook dit jaar zo zijn.

In andere staten is het niet zeker naar wie de kiesmannen gaan. Dat worden swing states genoemd. Die swing states maken de verkiezingen spannend. Tot nu toe gaan sommige swing states naar Biden, en sommige naar Trump.

Het zal zeker nog uren, of misschien zelfs dagen duren voordat we zeker weten wie de verkiezingen wint.