Verzorger Willem over de ontsnapte chimpansees

Verzorger Willem over de ontsnapte chimpansees

Gisteren zijn twee chimpansees van DierenPark Amersfoort ontsnapt. Voor de veiligheid werden ze neergeschoten, want de dieren kunnen best gevaarlijk zijn. Hoe kon dit gebeuren en waarom liep het zo slecht af voor de apen?

Milou sprak er uitgebreid over met Willem Verdonck. Hij is de baas van de verzorgers in het dierenpark en kende de twee apen goed. De oude chimpansee Mike kende hij al 22 jaar. Willem kwam hem tegen na zijn ontsnapping.

Hij stond 3 of 4 meter van mij vandaan. Ik dacht nog: ik kan hem misschien wel tot rust brengen. Alleen ik merkte dat hij daar toch anders over dacht. Hij ging met zijn armen zwaaien en begon iets te gooien.
Verzorger Willem

Zodra Willem terug was in zijn kantoor zette hij een noodplan in werking. Alle bezoekers, verzorgers en ook andere dieren in het park werden in veiligheid gebracht.

Toen iedereen in het park veilig was, werden de chimpansees doodgeschoten. Willem was erbij toen chimpansee Mike stierf.

Het is één schot geweest. Hij is zonder daar iets van te merken weggezakt en het was klaar.
Verzorger Willem

Veel kinderen vragen zich af waarom de chimpansees niet met een pijltje zijn verdoofd. Volgens Willem was dat helaas niet mogelijk, omdat het lang duurt voordat zo'n verdoving werkt. In de video vertelt hij er meer over.