Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Joep is bijna blind, maar hoeft niet naar een speciale school

Door een zeldzame ziekte kan Joep van 11 sinds een paar jaar nog maar weinig zien. Hij had kunnen kiezen voor een speciale school voor blinde kinderen. Maar Joep wilde liever op zijn oude school blijven en met wat extra hulp kan dat ook.

Kinderen met een beperking zijn misschien wel anders. Maar ze hoeven zich niet anders te voelen door naar een andere school te gaan.

Joep

Het is de bedoeling dat alle kinderen, net als Joep, naar dezelfde basisschool kunnen. Passend onderwijs wordt dat genoemd.

Het is de bedoeling dat zo veel mogelijk kinderen in Nederland naar een school in de buurt kunnen. Als een kind iets extra's nodig heeft, dan moet de school zich daaraan aanpassen. Daarom heet het passend onderwijs.

Dat extra's kan bijvoorbeeld extra aandacht zijn voor een kind met autisme. Of extra-moeilijke lessen voor een kind dat hoogbegaafd is.

Maar het kan ook met het gebouw te maken hebben. Dat een kind in een rolstoel bijvoorbeeld naar binnen kan en dat er een speciaal toilet voor hem of haar is.

Dat klinkt als een goed idee, maar het blijkt niet overal goed te werken. Kinderen die extra hulp nodig hebben, worden soms geweigerd bij scholen. Sommige kinderen gaan daardoor zelfs helemaal niet naar school.

Nieuw plan

Om te zorgen dat iedere school zulk passend onderwijs kan geven, heeft de minister van Onderwijs een plan gemaakt. Daarin staan 25 dingen die de minister gaat veranderen. Daardoor moeten scholen beter passend onderwijs kunnen geven.

Bekijk ook