Gemeenten verbieden carbidschieten: 'Het is hier geen traditie'

Gemeenten verbieden carbidschieten: 'Het is hier geen traditie'

Een aantal gemeenten zeggen dat ze carbidschieten tijdens Oud en Nieuw willen verbieden. Omdat vuurwerk dit jaar is verboden, willen meer mensen gaan carbidschieten. Dat wordt normaal vooral in het oosten van het land gedaan.

Aankomende maandag komen gemeenten met een plan. In Dordrecht, Groningen en de Zuid-Hollandse gemeenten Lisse, Hillegom, Noordwijk en Teylingen is al besloten dat het carbidschieten wordt verboden.

Ongelukken

"Wij kennen de traditie van het carbidschieten hier niet", zegt burgemeester Carla Breuer van de gemeente Teylingen. "We willen niet dat het nu als alternatief wordt gebruikt voor vuurwerk." De burgemeester is bang dat er veel ongelukken zullen gebeuren met carbidschieten als mensen het voor het eerst proberen.

Carbidschieten moet net als vuurwerk verboden worden.

10.269 stemmen

Deze stelling is gesloten

54% 5.580 stemmen

45% 4.689 stemmen

Veel bedrijven die spullen verkopen voor carbidschieten, merken dat meer mensen het dit jaar willen uitproberen. Zij geven extra instructies mee zodat mensen weten hoe het moet. Toch is het volgens sommige burgemeesters dus alsnog te gevaarlijk.

In Zevenhuizen is carbidschieten tijdens Oud en Nieuw wel een traditie. Eerder in het Jeugdjournaal lieten kinderen zien hoe dat gaat:

Knallend het jaar uit met carbidschieten