Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Gemeenten verbieden carbidschieten: 'Het is hier geen traditie'

Een aantal gemeenten zeggen dat ze carbidschieten tijdens Oud en Nieuw willen verbieden. Omdat vuurwerk dit jaar is verboden, willen meer mensen gaan carbidschieten. Dat wordt normaal vooral in het oosten van het land gedaan.

Aankomende maandag komen gemeenten met een plan. In Dordrecht, Groningen en de Zuid-Hollandse gemeenten Lisse, Hillegom, Noordwijk en Teylingen is al besloten dat het carbidschieten wordt verboden.

Ongelukken

"Wij kennen de traditie van het carbidschieten hier niet", zegt burgemeester Carla Breuer van de gemeente Teylingen. "We willen niet dat het nu als alternatief wordt gebruikt voor vuurwerk." De burgemeester is bang dat er veel ongelukken zullen gebeuren met carbidschieten als mensen het voor het eerst proberen.

Hoe werkt carbidschieten?

Bij carbidschieten stoppen mensen een chemisch stofje in een melkbus. Daarna doen ze een deksel of voetbal op de bus. Na een tijdje ontstaat veel druk en komt er een superharde knal. De voetballen en deksels worden daardoor de lucht in geschoten.

616
Carbidschieten moet net als vuurwerk verboden worden.
Eens54.3%
Oneens45.7%

Je kunt niet meer reageren

Favoriet maken

Veel bedrijven die spullen verkopen voor carbidschieten, merken dat meer mensen het dit jaar willen uitproberen. Zij geven extra instructies mee zodat mensen weten hoe het moet. Toch is het volgens sommige burgemeesters dus alsnog te gevaarlijk.

In Zevenhuizen is carbidschieten tijdens Oud en Nieuw wel een traditie. Eerder in het Jeugdjournaal lieten kinderen zien hoe dat gaat:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bekijk ook