Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wereldberoemde T. Rex Trix heeft tweelingzus uit 3D-printer

De wereldberoemde, Nederlandse T. Rex Trix heeft een tweelingzus gekregen. Geen echte dino, maar eentje uit een 3D-printer. De dinosaurus wordt in elkaar gezet en verhuist daarna naar het Dinosaurusmuseum in de Japanse stad Nagasaki.

Populair

Het is de eerste keer dat Trix gekopieerd wordt en waarschijnlijk niet de laatste. Er zijn maar weinig T. Rex-skeletten op de wereld die zo compleet zijn als die van Trix. Veel musea willen daarom wel zo'n kopie tentoonstellen.

Op de wereld zijn drie bijna complete T. Rex-skeletten te vinden. Stan in New York, Sue in Chicago en Trix in het museum Naturalis in Leiden. In dat museum zetten ze ook de kopie van Trix in elkaar.

Dat doen ze terwijl het museum gewoon open is. Zo kunnen alle bezoekers zien hoe het gaat.

In totaal zijn er zo'n 320 verschillende botten die gekopieerd moesten worden. Al die botten werden eerst per stuk gescand door de computer. Met die scan kunnen ze de botten zo vaak printen als ze willen. Dat duurt wel even. Zo duurde het 3D-printen van het heupbot twee weken.

Het duurt gewoon lang. Het is een beest van 12 meter, bijna zo groot als een bus!

Een medewerker van Naturalis

Bekijk ook