Veel schade door plofkraak op pinautomaat

Nog een plofkraak: veel schade na opblazen pinautomaat

In het Gelderse Westervoort is vannacht een pinautomaat opgeblazen, met erg veel schade tot gevolg. Een plofkraak heet dat, en je hoort er veel over in het nieuws. Criminelen proberen op die manier geld te stelen.

Het was zo'n harde knal dat we allebei het bed uit sprongen. Er is zelfs een stuk van de automaat tegen een huis aan geknald.
omwonende

Er werkten waarschijnlijk drie mensen mee aan de diefstal. Door de ontploffing zou een van de criminelen gewond zijn geraakt. Volgens iemand die het zag gebeuren vluchtten de daders op scooters. Of en hoeveel geld ze konden meenemen, wil de politie niet zeggen.

In 2019 waren er in Nederland 72 plofkraken met explosieven. Bij de meeste pogingen lukte het de daders niet om er met geld vandoor te gaan. De pinautomaten worden namelijk steeds beter beveiligd.

Uit in de nacht

De meeste plofkraken gebeuren in de nacht. Daarom werd besloten veel pinautomaten 's nachts uit te zetten. Op die manier kunnen de criminelen geen geld pinnen en ook geen explosieven in het laatje doen.

Dat plan lijkt goed te werken. Dit jaar zijn er tot nu toe een stuk minder plofkraken. Maar bij de plofkraken die er wel zijn, worden veel sterkere explosieven gebruikt om toch nog bij het geld te komen. En dat maakt de schade aan de omgeving ook groter.

Het is heel gevaarlijk, er worden veel explosieven gebruikt, midden in een woonwijk, en daarom nemen wij dit ook zeer serieus.
politie

De politie weet de daders van plofkraken steeds vaker te pakken. Dit jaar werden er al zeventig aangehouden. Voor het pinautomaat in Westervoort is dat nog niet gebeurd. Ze onderzoeken nu wie de plofkraak daar gedaan heeft.