Laith wist 2 jaar lang niet of hij in Nederland mocht blijven

Laith wist twee jaar lang niet of hij in Nederland mocht blijven

Meer dan twee jaar geleden kwam Laith van 14 met zijn gezin naar Nederland. Ze komen uit Syrië en zijn gevlucht voor de oorlog in dat land. Uiteindelijk kwamen ze in Nederland terecht en sinds deze maand weten ze dat ze hier mogen blijven.

De eerste jaren in Nederland waren best lastig voor Laith. De familie moest vaak verhuizen van het ene naar het andere asielzoekerscentrum.

Het is moeilijk. Je weet niet wat er gaat gebeuren. Soms ging ik op school extra hard werken, of thuis huiswerk maken. Zodat ik het een beetje kon vergeten.
Laith

Nu ze eindelijk duidelijkheid hebben gaat het een stuk beter. Ze wonen nu nog in het asielzoekerscentrum en wachten tot ze een huis krijgen.

Ik wil in Utrecht wonen en blij worden.
Laith

Eigenlijk moeten asielzoekers binnen een half jaar horen of ze in Nederland mogen blijven. Maar het lukt de regering vaak niet om die afspraak na te komen. Duizenden asielzoekers zijn hier al langer dan een half jaar en hebben geen idee wanneer ze horen of ze mogen blijven.

Hoe het precies werkt als asielzoekers in Nederland komen en wanneer ze mogen blijven, leggen we uit in deze video:

Asielzoekers in Nederland

De staatssecretaris die gaat over asielzoekers in Nederland, zegt dat er hard wordt gewerkt om asielzoekers die nog wachten, snel duidelijkheid te geven.