Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Veel mensen boos over Amerikaanse doodstraffen

In de Verenigde Staten zijn veel mensen boos op Donald Trump. De president laat in de laatste weken van zijn presidentschap nog vijf keer de doodstraf uitvoeren.

De gevangenen hebben de straf gekregen omdat ze vreselijke dingen hebben gedaan. Maar tegenstanders van de doodstraf vinden de straf te zwaar en oneerlijk. Ze vinden dat ieder mens het recht heeft om te leven, ook criminelen.

Verschillen

In Nederland bestaat de doodstraf al 150 jaar niet meer. Het is afgeschaft. Maar in sommige gevangenissen in de Verenigde Staten kunnen zware misdadigers nog wel de doodstraf krijgen. Dat geldt alleen in een paar staten. Op de meeste plekken in de VS is de doodstraf al afgeschaft.

Ze zijn extra boos op Trump omdat hij bijna stopt als president. Normaal doet een president het dan rustiger aan en neemt hij geen grote beslissingen meer. Maar Trump doet dat dus wel.

Op deze manier wil hij waarschijnlijk laten zien dat hij een sterke president is, die doet wat hij belooft.

Marieke de Vries, werkt voor het Jeugdjournaal in de VS

Een organisatie die informatie geeft over de doodstraf is verbaasd over wat de president doet. Daarom protesteren ze bij de gevangenissen en ze willen dat blijven doen zolang er criminelen gedood worden.

De steun voor de doodstraf in dit land is al heel lang laag. Mensen willen deze harde aanpak niet meer.

actievoerder tegen de doodstraf