Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nederland in lockdown: dit zijn alle nieuwe corona-maatregelen

Het is duidelijk: Nederland moet 5 weken in een strenge lockdown. Premier Rutte heeft dat live verteld op televisie. De premier zegt dat hij snapt dat de maatregelen heftig zijn, maar hij zegt dat het echt nodig is.

De meeste maatregelen gelden tot en met 19 januari. In dit artikel zetten we alle nieuwe maatregelen op een rij:

School

- Alle scholen gaan vanaf woensdag dicht. Kinderen op basisschool en de middelbare school krijgen online les. Het plan is dat op 18 januari de scholen weer open gaan.

- De kinderopvang en BSO gaan dicht. Alleen kinderen van wie beide de ouders niet thuis kunnen werken, mogen er nog heen.

Sport

- Binnen sporten is verboden voor kinderen en volwassenen. Sportclubs en sportscholen moeten dicht.

- Buiten sporten mag wel. Kinderen tot en met 17 jaar mogen buiten sporten zoals ze gewend zijn. Wedstrijden en competities gaan niet door.

Winkels en uitjes

- Bijna alle winkels moeten dicht. Alleen supermarkten en apotheken mogen open blijven.

- Bioscopen, dierentuinen, zwembaden, pretparken, musea, theaters en bibliotheken moeten dicht. Bij bibliotheken mag je nog wel boeken halen en inleveren.

Thuis

- Blijf zoveel mogelijk thuis.

- Je mag thuis maximaal 2 mensen op bezoek hebben. Alleen met de kerstdagen mogen er 3 personen op bezoek. Deze regel geldt niet voor kinderen tot en met 12 jaar.

Kinderen op de basisschool worden meestal niet erg ziek van corona en verspreiden de ziekte ook niet snel, toch moeten ook de basisscholen dicht. Die maatregel is vooral genomen om ervoor te zorgen dat ouders meer thuisblijven. Wat vind jij van de keuze om de scholen te sluiten?

1179
Het is balen dat de scholen zo lang dicht gaan.
Eens77.1%
Oneens22.9%

Je kunt niet meer reageren

Favoriet maken

Tijdens de toespraak was op de achtergrond veel gejoel en gefluit te horen. Tientallen mensen stonden buiten te schreeuwen en fluiten omdat ze het niet eens zijn met de maatregelen.

Geen keus

Premier Rutte zegt dat hij het jammer vindt dat deze regels nodig zijn, zeker omdat het bijna kerst is. Maar volgens hem is er geen keus. Als we niets doen, raken teveel mensen besmet met corona en wordt het te druk in de ziekenhuizen, zegt hij. Artsen en verpleegkundigen kunnen het dan niet meer aan.

De premier zei ook dat 2021 een jaar van hoop wordt. Hij verwacht dat het volgend jaar beter zal gaan, omdat er dan een vaccin is. Rutte denkt dat dan de regels langzaamaan weer soepeler worden en uiteindelijk helemaal worden afgeschaft.

Op 12 januari is de volgende persconferentie.

We vroegen kinderen wat zij vinden van de nieuwe maatregelen:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1528
Wil jij reageren op het nieuws van de strengere corona-regels?
Favoriet maken