Feest bij opening vierde WK-stadion in Qatar

Feest bij opening vierde WK-stadion in Qatar

Het was vrijdagavond groot feest in Qatar. Met vuurwerk en veel fans werd een nieuw voetbalstadion geopend. Maar niet iedereen is blij met de nieuwe stadions. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat er veel mis is gegaan tijdens het bouwen.

Het WK voetbal is over twee jaar in Qatar. Omdat daar nog maar weinig grote stadions waren, moest er flink wat gebouwd worden. Inmiddels zijn vier nieuwe stadions klaar en duurt het niet lang meer voordat er nog vier af zijn.

We denken dat we alle stadions ruim op tijd af zullen hebben. De trainingsvelden zijn al helemaal klaar.
organisator WK in Qatar

Om alle stadions in korte tijd te bouwen, werden bijna twee miljoen mensen uit Afrika en Azië gehaald. Deze gastarbeiders moesten zwaar en gevaarlijk werk doen.

Paspoort afgepakt

Het kan overdag wel 50 graden worden in Qatar. Soms kregen ze weinig of niks betaald. Van sommige mensen is het paspoort afgepakt, zodat ze het land niet meer kunnen verlaten. Door de slechte omstandigheden zijn zelfs mensen om het leven gekomen.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty doet al jaren onderzoek naar Qatar. Zij hopen dat alle landen er bij Qatar op aandringen de mensenrechten te verbeteren. En dat blijven doen tot het WK in 2022.