Journalist in China veroordeeld

Chinese journalist die over corona berichtte moet de gevangenis in

In China moet een journalist vier jaar de gevangenis in. Zhang Zhan was een van de weinige journalisten die verslag deed over corona vanuit Wuhan. In deze Chinese stad begon de corona-pandemie.

Zhang reisde begin februari af naar de stad waar het virus zich toen snel aan het verspreiden was. De journaliste vond dat de Chinese overheid niet eerlijk was over hoe erg de situatie was.

Youtube

Daarom besloot de journaliste zelf onderzoek te doen. Met haar telefoon maakte ze beelden van ziekenhuizen en crematoria en zette deze op Youtube. Zo wilde ze nog meer mensen laten zien hoeveel mensen er nou echt ziek werden en stierven.

Volgens de rechter veroorzaakte ze onrust met haar filmpjes. Daarom moet ze nu dus de gevangenis in. Maar volgens Garrie van Pinxteren, die voor het NOS Jeugdjournaal in China werkt, is het vooral een waarschuwing aan andere Chinezen dat ze niet iets soortgelijks moeten proberen.

In China kunnen journalisten kunnen niet vrij hun werk doen. Daar heb ik soms zelf ook last van. De regering houdt iedereen goed in de gaten. Als je iets doet wat de regering niet bevalt, kan je worden opgepakt.
Garrie van Pinxteren

Er zijn mensen in China die haar steunen en vinden dat ze niks fout heeft gedaan. Maar niet veel mensen durven dat ook hardop te zeggen. Want hen zijn bang dat de regering hen dan ook straft.

Met de journaliste gaat het niet zo goed. Nadat ze in mei werd opgepakt, ging ze uit protest in hongerstaking. Haar gezondheid zou inmiddels erg zwak zijn.