Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Corona-uitbraak op basisschool: 40 leerlingen en leraren besmet

Op een basisschool in Bergschenhoek is net voor de kerstvakantie corona uitgebroken. In totaal raakten veertig leerlingen en leraren besmet.

Het gaat gelukkig goed met alle besmette kinderen en volwassenen. Wel wordt aan iedereen van de school gevraagd om zich te laten testen.

Nieuwe variant

Na onderzoek bleek een deel van alle positief-getesten besmet met de nieuwe versie van het corona-virus: de Britse variant. Die heet zo, omdat de variant als eerste in Groot-Brittannië gevonden werd.

Hoe ontstaat zo'n nieuwe variant?

Zo'n nieuwe variant van een virus wordt een mutatie genoemd. Die mutatie komt er doordat het coronavirus bij elke besmetting zichzelf kopieert. Elke kopie is een heel klein beetje anders dan de vorige.

In de meeste gevallen gaat dat om een hele kleine verandering die niet veel verschil uit maakt. Alleen heel soms, wijkt de mutatie wat meer af. Dat is nu aan de hand.

Virus-experts denken dat die nieuwe variant besmettelijker is, ook voor kinderen. Daarom wordt de uitbraak op de basisschool nu extra goed onderzocht

Wat we proberen te achterhalen of het inderdaad zo is dat met deze variant kinderen op de basisschool besmettelijker zijn. Dat is heel lastig vast te stellen. Daarom kijken we goed naar wat er is gebeurd op die school.

Marion Koopmans, virusdeskundige

Engelse deskundigen onderzochten de nieuwe versie al eerder. Volgens hen lijkt het erop dat je niet zieker wordt van deze versie. Kinderen werden al nauwelijks ziek van het corona-virus.

Bekijk ook