Trump-aanhangers bestormen belangrijk gebouw in de VS

Trump-aanhangers bestormen belangrijk gebouw in de VS

In de Amerikaanse hoofdstad Washington hebben aanhangers van president Trump het Capitool bestormd. Dat is één van de belangrijkste gebouwen van de Verenigde Staten, waar politici werken.

De demonstranten zijn boos dat niet Donald Trump, maar Joe Biden is gekozen als nieuwe president. Ze begonnen met actievoeren na een toespraak van Donald Trump, waarin hij zei dat de presidentsverkiezingen niet eerlijk zijn gegaan.

We zullen nooit opgeven. Dat doe je niet als het oneerlijk is.
Donald Trump

Er is geen bewijs dat er zou zijn valsgespeeld. Maar aanhangers van Trump geloven hem en gaan de straat op.

In het Capitool wordt op dat moment officieel bekendgemaakt dat Biden de nieuwe president wordt. Maar die bijeenkomst moet stoppen zodra relschoppers het gebouw binnendringen. Daar loopt het nog verder uit de hand.

Ruiten Capitool ingeslagen, betogers gaan naar binnen

Politici die op dat moment in het gebouw zijn moeten vluchten. Agenten proberen de relschoppers met wapens te verjagen. Ook wordt er gespoten met traangas.

Uiteindelijk lukt het de politie om de demonstranten uit het gebouw te krijgen. 52 mensen zijn gearresteerd. Vier mensen zijn om het leven gekomen.

Avondklok

Omdat de situatie erg onrustig was, stelde de burgemeester van de stad een avondklok in. Niemand mocht na 18 uur nog de straat op. Toen de relschoppers weg waren, konden de politici in het gebouw weer verder met hun werk.

Correspondent Marieke de Vries is voor het Jeugdjournaal in de Verenigde Staten. Volgens haar is het een heel uitzonderlijke gebeurtenis. Veel mensen reageerden dan ook geschrokken op het nieuws.

Het is nog nooit gebeurd dat een Amerikaanse president aanhangers oproept om naar het Capitool te komen.
correspondent Marieke de Vries

Wil jij reageren op het nieuws van de Verenigde Staten?

Deze stelling is gesloten