Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Kinderen protesteren met vlaggen op de dijk bij hun dorp

Op de dijk bij Uitdam in Noord-Holland staan tientallen zwarte vlaggen. Het ziet er niet echt gezellig uit, maar dat is precies de bedoeling. De vlaggen zijn neergezet door de bewoners van het dorp. Zij willen op deze manier laten zien dat ze het niet eens zijn met de plannen om de dijk te vernieuwen.

De eeuwenoude dijk is nodig aan vervanging toe. In de verbouwingsplannen die er nu liggen, staat dat de dijk straks van beton wordt, zeggen ze in het dorp. Alle gras en planten worden weggehaald.

Lievelingsplek

Dat terwijl de dijk in Uitdam de lievelingsplek is van Yfke, Jolijn en eigenlijk alle buren. De 150 inwoners van het dorp hebben er een gedeelde achtertuin van gemaakt, waar ze vaak zijn.

Je kan er met de hond lopen en het is eigenlijk het speelterrein van alle kinderen hier.

Yfke

De Markermeerdijk, zoals de dijk heet, houdt al eeuwenlang het water van het IJmeer tegen. Niet alleen voor de Uitdammers: meer dan 1,5 miljoen mensen die in de buurt wonen houden zo droge voeten.

Zo'n 100 jaar geleden werd de dijk voor het laatst opgeknapt. Dat is zo lang geleden dat er nu veel aan moet gebeuren, zeggen de dijkcontroleurs.

Hij moet steviger en hij moet hoger. Dat moet met een steenbekleding, want hij moet tegen water en tegen golven kunnen. We doen ons best om er een mooie dijk van te maken, maar het moet wel veilig worden.

Rob Veenman, dijkcontroleur

Yfke, Jolijn en alle andere bewoners van Uitdam zien zo'n stenenbekleding niet zitten. En dus blijven ze protesteren.

We blijven doorvechten, ook al duurt het nog tien jaar!

Jolijn