Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Politici proberen Trump te ontslaan

President Trump moet 20 januari zijn baan overdragen aan Joe Biden. Hij heeft dus niet lang meer als president. Toch proberen politici hem nog te ontslaan, vanwege de bestorming van het Capitool.

Geweld

Veel politici zeggen dat die bestorming de schuld is van Trump. Hij heeft zijn aanhangers aangemoedigd om geweld te gebruiken, zeggen zij. Vijf mensen kwamen bij de bestorming om het leven en tientallen mensen raakten gewond.

Zo'n ontslag van de president heet een impeachment. Politici stemmen dan over of een president mag blijven of niet. Dat gebeurt bijna nooit. Dit is pas de vierde keer in de geschiedenis van Amerika. De vorige keer dat er zo'n stemming was, ging het ook al over of Trump weg moest.

De kans dat Trump echt ontslagen wordt is klein. Er moeten namelijk twee groepen politici over stemmen. In de eerste groep stemde een meerderheid voor het ontslag. In de tweede groep, de Senaat, zitten veel mensen uit de partij van Trump. De kans dat zij voor zijn ontslag stemmen is klein.

Toch willen tegenstanders van Trump proberen hem af te zetten. Als dat lukt, mag Trump nooit meer president worden.

Bekijk ook