Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wordt deze popster de nieuwe president van Uganda?

Het is een spannende dag in het Afrikaanse land Uganda. Inwoners mogen stemmen op een nieuwe president en dat zorgt voor veel onrust in het land.

De strijd lijkt te gaan tussen jong en oud. De huidige president Museveni is al 34 jaar aan de macht. Veel jongeren willen verandering en hopen dat de populaire muzikant Bobi Wine wint, die een stuk jonger is dan Museveni.

Meer vrijheid

Bobi Wine is opgegroeid in een arme wijk in Uganda. Hij werd bekend als zanger en begon vier jaar geleden als politicus.

Driekwart van de bevolking in Uganda is onder de 30 jaar. Zij steunen de zanger en hopen dat hij zorgt voor meer vrijheid in het land.

Het volk van Uganda wil een toekomst.

presidentskandidaat Bobi Wine

Bobi Wine was in 2019 in Nederland voor een optreden. Toen vertelde hij aan de NOS over zijn muziek en politieke plannen:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De regering van Museveni is niet blij met kritiek. Zij werken Bobi Wine en zijn aanhangers tegen. De zanger is meerdere keren door de politie opgepakt. Ook zijn veel agenten en militairen op straat die aanhangers van Bobi Wine in de gaten houden.

Eerlijk?

De uitslag van de verkiezingen wordt zaterdag bekend gemaakt. Veel inwoners zijn bang dat het niet eerlijk zal verlopen en president Museveni aan de macht blijft.