Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Rutte en zijn ministers stoppen als regering van Nederland

Mark Rutte en zijn ministers en staatssecretarissen stoppen als regering van Nederland. Dat heeft hij net bekendgemaakt.

Dat ze stoppen, heeft te maken met grote fouten die gemaakt zijn door de overheid. Daardoor hebben duizenden gezinnen jarenlang grote geldproblemen gehad. Een regering die zulke grote fouten heeft gemaakt, mag niet blijven, vinden veel politici.

Wat is er gebeurd?

Het gaat allemaal om fouten die gemaakt zijn door de Belastingdienst. Het wordt de kinderopvang-toeslagenaffaire genoemd. De gezinnen kregen jarenlang geld zodat ze kinderopvang of naschoolse opvang konden betalen. Daar hadden ze recht op, maar opeens moesten ze onterecht duizenden euro's terug betalen, terwijl ze dat geld helemaal niet hadden.

Extra pijnlijk

Wat het extra pijnlijk maakte, is dat ze niet alle gezinnen op dezelfde manier behandelden. Zo waren ze veel strenger voor mensen met een niet-Nederlands-klinkende achternaam. Veel gezinnen kregen daardoor schulden en kwamen in grote geldproblemen. Dat had nooit mogen gebeuren.

Hoe gaat het nu verder?

Het kabinet treedt nu af, maar ze blijven het land nog wel leiden. Dat klinkt misschien gek, maar ze blijven alles nog in de gaten houden tot de verkiezingen in maart zijn geweest en er een nieuw kabinet is. Mark Rutte kan dan wel weer minister-president worden, als zijn partij de meeste stemmen krijgt.

Wie gaat er nu over de corona-regels?

Een regering die is afgetreden, mag geen belangrijke beslissingen meer nemen. Nu is dat erg lastig want Nederland zit midden in de corona-crisis. Rutte heeft gezegd dat hij daar wel beslissingen over blijft nemen, want dat is té belangrijk. Hij zal voorlopig ook gewoon persconferenties blijven geven.

Verslaggever Bart vertelt meer over hoe het precies zit en hoe erg dit nou echt is voor Mark Rutte:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1671
Wil jij reageren op het nieuws dat de regering stopt?

Je kunt niet meer reageren

Favoriet maken

Bekijk ook