Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Strengere corona-regels: avondklok en minder bezoek

De regering wil binnen een paar dagen een avondklok invoeren. Dat betekent dat je straks tussen 20:30 uur en 04:30 uur niet meer op straat mag zijn. Mensen die zonder goede reden dan toch buiten zijn, kunnen een boete krijgen van 95 euro.

Dat heeft premier Rutte bekend gemaakt tijdens een persconferentie. Zijn plan voor die avondklok bespreekt hij morgen met alle politici in de Tweede Kamer. Zij moeten het eerst goedkeuren.

Britse variant

Volgens de regering is de avondklok nodig omdat er nog steeds te veel mensen besmet zijn met corona. En dat kan nog erger worden door de Britse variant van het virus.

We moeten ons nog één keer schrap zetten, zeker nu de Britse variant hierheen komt.

premier Mark Rutte

Deskundigen verwachten dat een avondklok ervoor zorgt dat mensen minder snel bij elkaar op bezoek gaan. Daardoor zal de verspreiding van het corona-virus ook minder snel gaan, zeggen ze.

Een avondklok betekent dus dat mensen 's avonds en 's nachts niet naar buiten mogen. Voor sommige situaties wordt een uitzondering gemaakt:

  • In geval van nood
  • Als jij of iemand anders naar het ziekenhuis moet
  • Als je de hond uit moet laten (maar wel alleen)
  • Als je moet reizen voor je werk
  • Als je naar een begrafenis gaat
  • Als je van of naar het buitenland reist

De avondklok geldt voor iedereen, dus ook voor kinderen onder de 13 jaar. Het is nog niet duidelijk wanneer de regel ingaat.

Lijkt het jou moeilijk om 's avonds binnen te blijven? Stem en reageer op de stelling!

2019
's Avonds verplicht binnenblijven is geen probleem.
Eens58.8%
Oneens41.2%

Je kunt niet meer reageren

Favoriet maken

De regering heeft nog meer nieuwe maatregelen om de problemen aan te pakken. Zo mag je per dag nog maar één iemand van 13 jaar of ouder thuis ontvangen. Tot nu toe mocht je nog twee mensen uitnodigen.

Reizen

Er komen ook nieuwe strenge regels voor reizigers uit het buitenland. Vanaf aanstaande zaterdag mogen mensen uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en het continent Zuid-Amerika niet meer naar Nederland komen. De regering doet dat, omdat in die landen veel problemen zijn met besmettelijke varianten van het virus.

De nieuwe regels gelden in ieder geval tot 9 februari.