Kinderlokkers zoeken steeds vaker contact via sociale media

Kinderlokkers zoeken steeds vaker contact via sociale media

Als je een berichtje op sociale media krijgt van iemand die je niet kent, moet je volgens deskundigen goed oppassen. Het kan namelijk een volwassene zijn die foute bedoelingen heeft. Iemand die kinderen overhaalt om dingen te doen die ze eigenlijk niet willen, seksuele dingen bijvoorbeeld. Digitale kinderlokkers worden zij genoemd.

Wij merken steeds vaker dat digitale kinderlokkers contact proberen te krijgen via sociale media.
Iva Bicanic, psycholoog bij Centrum Seksueel Geweld

Vooral via TikTok en Snapchat proberen sommige volwassenen in contact te komen jongens en meisjes. Veel kinderen hebben dan vaak niet door dat ze met een volwassene praten. Dat komt omdat digitale kinderlokkers zich vaak als iemand van jouw leeftijd.

Ze kijken vaak goed naar het account of de profielfoto van een kind om meer te weten te komen. Ze geven complimentjes en doen alsof ze dezelfde hobby's hebben. Zo zorgen ze ervoor dat je ze vertrouwt.

Het kind denkt dat hij of zij een vriendje heeft gemaakt.
Lesley Lindner, politie

Als een jongen of meisje de digitale kinderlokker vertrouwt, wordt diegene overgehaald om naaktfoto's en naaktfilmpjes te sturen. Of om af te spreken om seksuele dingen te doen.

Op het moment dat kinderen door krijgen dat iets niet klopt, zijn ze al te ver in het gesprek. Ze hebben dan vaak al foto's gestuurd.
Lesley Lindner, politie

Volgens deskundigen kan dit iedereen overkomen. Daarom is het belangrijk dat je het tegen iemand zegt.

Bellen of chatten

Als jij zelf ook iets vervelends hebt meegemaakt of gezien, dan kun je er het beste over praten met een volwassenen die je vertrouwt. Ook kun je (anoniem) bellen en chatten met deskundigen die jou kunnen helpen.