Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Het dorp van Randy verdwijnt langzaam in zee

Op steeds meer plekken merken mensen de gevolgen van klimaatverandering. Bijvoorbeeld in Indonesië, in het dorp Muara Gembong. Als het vloed is, stroomt het zeewater daar steeds hoger en raken huizen, gebouwen en straten overstroomd.

De kinderen in het dorp hebben daar veel last van. Zij kunnen niet altijd naar school omdat het gebouw en het schoolplein soms onder water staan.

Vroeger voetbalden we hier op het plein, speelden we tikkertje, leerden we hoe je moet marcheren en deden we verstoppertje. Nu kan dat niet.

Randy woont in het overstroomde dorp

De overstromingen hebben te maken met klimaatverandering. En ook door iets anders: bewoners hebben jarenlang veel planten en bomen aan de kust gekapt. Die gewassen houden normaal gesproken het zeewater tegen.

Daarom proberen de bewoners nu zo snel mogelijk de bossen terug te planten. Maar voor sommige mensen komt die oplossing te laat. Zij zijn al vertrokken naar hoger gelegen gebieden. Toch wil Randy niet weg uit het dorp.

Ik wil niet verhuizen, omdat ik hier veel vrienden heb met wie ik kan spelen.

Randy

Deze week is een grote klimaat-top bezig in Nederland. Bij die vergadering gaat vooral over hoe landen het best om kunnen gaan met klimaatverandering.