Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Rineke Dijkstra is beroemd met foto's van kinderen

De kans is groot dat je nog nooit van Rineke Dijkstra hebt gehoord, maar toch is ze wereldberoemd. Haar foto's van kinderen en jongeren hangen in de grootste musea ter wereld.

Vandaag kreeg Rineke Dijkstra een belangrijke kunstprijs en 100.000 euro om nieuwe kunst te maken. Noortje ging bij haar langs en vroeg zich af waarom ze zo graag foto's van kinderen maakt.

Kinderen weten nog niet precies wie zij zijn en zijn nog aan het zoeken. Hun leven ligt nog niet vast. Dat proces vind ik het mooiste. Dat wil ik graag vastleggen.

Rineke Dijkstra

Bovenaan deze pagina zie je een van de foto's waarmee ze bekend werd. De foto komt uit 1992 en is in Polen genomen.

Moeilijker door Instagram

Op de foto's van Rineke Dijkstra kijken kinderen vaak recht in de camera. Vroeger gingen kinderen niet zo vaak op de foto, maar nu zijn door telefoons en Instagram veel meer gewend. Daardoor vindt Dijkstra het nu juist moeilijker om een goede foto te maken.

Kinderen zijn nu heel bewust bezig met hoe ze overkomen, daardoor kan het lastiger zijn. Maar het maken van mijn foto's kost echt veel tijd. Daardoor ontspannen kinderen en gaan ze niet meer poseren.

Rineke Dijkstra
Arden en Miran, Londen, 16 februari 2020
Rineke Dijkstra
Georgie Henley, Londen, 9 oktober 2010
Rineke Dijkstra
Vondelpark, Amsterdam, 19 juni 2005
Rineke Dijkstra