Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Dinosauriërs zijn uitgestorven door een meteoriet

Onderzoekers dachten het al, maar nu hebben ze nog meer bewijs gevonden. Dinosauriërs zijn miljoenen jaren geleden uitgestorven doordat een meteoriet de aarde raakte.

Vondst

Diep onder de grond in Mexico vonden onderzoekers een stofje dat in meteorieten zit. Hetzelfde stofje is ook gevonden in fossielen van dinosauriërs. Volgens de onderzoekers is dat het bewijs waar ze naar op zoek waren.

Wat is er gebeurd?

Zo'n 66 miljoen jaar geleden kwam een meteoriet op de aarde terecht. Dat gebeurde met zoveel kracht dat er jarenlang een donkere stof om de aarde heen hing.

Het zonlicht kon daardoor de aarde niet meer bereiken. Planten gingen dood, daarna dieren en tot slot ook alle dino's. Mensen waren er toen nog niet. Het duurde lange tijd voor de stof neerdaalde en er opnieuw leven op aarde kon ontstaan.

Het onderzoek werd geleid door een Nederlandse wetenschapper. Ook bij historisch museum Naturalis zijn ze blij dat er nu nog meer duidelijk is over de geschiedenis van de aarde.

De dino's zijn toch de voorlopers van de zoogdieren en de mens nu, dus het is belangrijk om te weten hoe ze zijn uitgestorven.

Anne Schulp, dino-onderzoeker in Naturalis

Om het bewijs te vinden moesten de onderzoekers diep in de krater boren. Omdat de krater deels onder water ligt, hebben ze een groot boorplatform voor de kust van Mexico gebouwd. Dat ziet er zo uit:

Het boorplatform dat aangelegd moest worden voor de boringen
The University of Texas at Austin, Jackson School of Geosciences
542
Vind jij nieuws over dino's interessant?
Ja65.5%
Nee34.5%

Je kunt niet meer reageren

Favoriet maken