Uitgezocht: Kun je zelf bepalen waarover je droomt?

Dromen en nachtmerries. Iedereen heeft ze, alleen de één wat meer dan de ander. Sommige kinderen en volwassenen kunnen zelf bepalen wat zij dromen.

Lucide dromen

Tijdens hun slaap weten ze dat ze aan het dromen zijn en verslaan ze dat enge monster of zijn ze een superheld en kunnen ze vliegen. Dat heet lucide dromen en het leuke is: dat kun je leren.

In deze aflevering van Uitgezocht vertelt Benjamin hoe je controle kunt krijgen over wat je doet in je droom!

Kun je zelf bepalen waarover je droomt? | UITGEZOCHT #31

In je slaap verwerk je wat er overdag is gebeurd. Volgens droomtrainer en psycholoog Tim Post dromen kinderen vanaf ongeveer 8 jaar best veel. En dat kunnen soms ook nare dromen zijn of zelfs nachtmerries.

Als je hier last van hebt kun je de dromen als je wakker wordt het beste opschrijven in een droomschrift die je naast je bed legt. Vervolgens kun je na een tijdje zien of er nare dromen zijn die vaak terugkomen.

En dan kun je gaan proberen om die nare dromen te veranderen door je droom op te merken tijdens je slaap en hem dan te veranderen.
Tim Post - droomtrainer

Als je dit kunt ben je 'lucide'. Wat volgens Tim Post ook kan helpen is om je dromen met je ouders te delen tijdens het ontbijt. Zo kun je met je ouders bedenken wat je gedaan zou hebben om die droom anders te laten verlopen.