Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Politie kraakt miljoenen chatberichten van criminelen

De politie noemt het een goudmijn. Ze hebben honderden miljoenen berichten van criminelen ontcijfert. Daardoor weten ze veel meer over de criminelen en konden ze er al tientallen oppakken.

'WhatsApp voor criminelen'

De politie heeft een app gehackt waarmee criminelen berichten naar elkaar stuurden. Een soort WhatsApp voor criminelen dus. Maandenlang lazen ze daar allerlei berichten.

Over hele zware feiten die je eigenlijk niet wil lezen, over moord en doodslag. Over grote geldbedragen over drugs. Over ontmoetingen om zware criminaliteit te plegen.

politie

Een groot deel van de berichten gaat over drugshandel. Hierdoor kon de politie al enorme hoeveelheden drugs onderscheppen. En plekken vinden waar drugs worden gemaakt.

Door mee te lezen met de chats zijn ze ook veel te weten gekomen over de criminelen. Daardoor zijn in Nederland en België tientallen mensen opgepakt. Een grote overwinning voor de politie dus. En voorlopig zijn ze nog niet klaar.

Er zijn nog zoveel berichten die we moeten analyseren. Dat gaat de komende tijd heel veel opleveren.

politie