Kinderen over geweld in Myanmar: 'Ik kan nu niet meer slapen'

Kinderen over geweld in Myanmar: 'Ik kan nu niet meer slapen'

In het Aziatische land Myanmar zijn veel protesten sinds het leger daar de macht heeft overgenomen. Ook kinderen daar merken er veel van. Om meer te weten te komen over hun situatie, hebben we contact gezocht met het Jeugdjournaal in Myanmar.

De laatste weken is er veel veranderd in het land. Zo is het erg onveilig, omdat het leger veel geweld gebruikt. Dat maakt veel kinderen bang.

Vroeger was het rustig en waren we niet bang. Nu kan ik niet slapen, want militairen komen mensen in de nacht halen.
kind uit Myanmar

Ondanks alle angst zijn er ook kinderen die meedoen aan de protesten. Ze willen dat het leger stopt met het geweld en dat hun gekozen leider wordt vrijgelaten. Die werd namelijk opgepakt toen het leger de macht overnam.

Elke ochtend protesteer ik op straat. En in de avond doe ik mee aan een pannenprotest.
kind uit Myanmar

Maar dat is niet zonder gevaar. Duizenden mensen die kritisch zijn op het leger zijn opgepakt. En tientallen mensen zijn tijdens de protesten doodgeschoten.

Geen les

Door alle onrust in het land hebben veel kinderen geen les meer. Ook online-lessen kunnen niet doorgaan, omdat het internet is afgesloten.

Op dit moment lijkt de situatie in Myanmar niet snel beter te worden. Toch hopen veel kinderen dat de demonstranten doorgaan en zo snel mogelijk hun zin krijgen.

Ik wil dat we een democratie krijgen. Een open en vrij land. Totdat het leger weg is, blijven we protesteren.
kind uit Myanmar