Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Hinke en Jette zijn geboren met hulp van een donorvader

Niet alle kinderen weten wie hun biologische vader is. Bijvoorbeeld als ze geboren zijn met de hulp van een zaaddonor. Ieder jaar worden zo'n 1200 donorkinderen geboren. Pas als ze 16 jaar zijn, kunnen ze opvragen wie hun vader is. De regering gaat nu onderzoeken of die leeftijdgrens niet omlaag moet.

Ook Jette van 10 en haar zus Hinke van 12 zijn geboren met de hulp van een donor.

Wij hebben twee moeders, dus zij hadden een zaadje van een donor nodig om een kind te krijgen.

Hinke

Als je kinderen wilt krijgen heb je een zaadje nodig van een man en eitje van een vrouw. Als een man geen goed zaad heeft of als een vrouw bijvoorbeeld geen man heeft, kan het zaad van een donorvader worden gebruikt.

Dat zaad kunnen vrouwen krijgen bij een spermabank. Daar wordt het zaad bewaart dat mannen gedoneerd hebben. Zo kan een vrouw toch zwanger worden.

Dat is dus ook gebeurd bij Jette en Hinke. Een van hun moeders is zwanger geworden door de zaadjes van een donor. De zussen hebben allebei dezelfde vader. Maar weten nog niet wie het is. Dat kunnen ze pas op hun zestiende opvragen.

De regering wil onderzoeken of het nodig is dat donorkinderen al eerder mogen weten wie hun vader is.

Ik zou dan vanaf 12 of 13 jaar doen, zodat je wel goed kan beseffen dat je hem ontmoet.

Hinke

Zelf weten Hinke en Jette nog niet helemaal zeker of ze hun donorvader willen ontmoeten.

Aan de ene kant wil ik graag weten wie hij is, omdat ik ben geboren door hem. Maar aan de andere kant niet, omdat ik niet met hem ben opgegroeid.

Jette

Sinds vandaag is er ook een website over donorkinderen. Daar kunnen donorkinderen, ouders en donoren terecht met al hun vragen.