Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Mohammed en Lareen leven al 10 jaar in een oorlog

Hoe is het om als kind te leven in oorlog? Mohammed en Lareen uit Syrië weten hoe dat is. Ze zijn geboren toen de oorlog in dat land net begon en ook nu wordt er nog steeds gevochten. Veel steden en dorpen liggen in puin en het leven van de inwoners is zwaar.

Mohammed woont in een vluchtelingenkamp in het noorden van Syrië. Hij is daar met zijn familie heengegaan omdat het thuis te gevaarlijk was. Hij merkt iedere dag dat het oorlog is.

Elke dag werden we gebombardeerd. Ons hele leven is daardoor verwoest.

Mohammed

Mohammed gaat niet naar school, maar werkt in een fabriek. Zo verdient hij wat geld voor zijn familie. Het werk is vermoeiend, maar zijn moeder heeft het geld hard nodig om genoeg eten te kunnen kopen.

Het is in Syrië al 10 jaar oorlog. Het leger van president Assad vecht tegen groepen die tegen hem zijn. Ook Rusland en Verenigde Staten zijn betrokken bij de oorlog.

Veel mensen zijn gevlucht voor de gevechten en wonen in opvangkampen vlakbij de Syrische grens.

Lareen maakt de oorlog ook van dichtbij mee. Toen ze nog heel jong was, is haar vader omgekomen door een bombardement. Ze gaat nog wel naar school, maar soms is dat te gevaarlijk.

Als er veel gevechten zijn, dan stopt school en moeten we onze lessen via de telefoon volgen.

Lareen

Lareen mist vooral haar oudere broers. Die zijn naar een ander land gevlucht.

Mohammed en Lareen hopen dat het in de toekomst weer veilig wordt in Syrië. Dan kunnen ze terug naar hun dorp en het leven daar weer oppakken.