Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wat gebeurt er nu de verkiezingsuitslag bekend is?

De verkiezingsuitslag is bekend. De VVD is de grootste partij en heeft dus de verkiezingen gewonnen heeft. Ook D66 kreeg veel stemmen en de linkse partijen hebben juist niet goed gedaan.

Wat gebeurt er nu?

Nu de uitslag bijna zeker is, begint de grote puzzel. Want welke partijen gaan samen in de regering? In de Tweede Kamer zitten 150 politici. Om een nieuw plan goed te keuren, moet meer dan de helft het ermee eens zijn. 76 politici dus.

Het is nog nooit gebeurd dat één partij 76 zetels kreeg. Daarom moeten partijen samenwerken. Daarbij is het handig als de nieuwe regering bestaat uit partijen die samen meer dan de helft van de zetels hebben.

Het vormen van een regering kan best lang duren. Vier jaar geleden, bij de vorige verkiezingen, was een record: toen duurde het 225 dagen voordat de nieuwe regering er was. In België duurde het zelfs een keer 541 dagen. Dat is bijna anderhalf jaar!

Deskundigen verwachten dat het dit jaar sneller zal gaan, omdat politici graag snel door willen met het oplossen van de corona-crisis.

Bekijk ook