Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Dit zijn de winnaars en de verliezers van de verkiezingen

De VVD van Mark Rutte is opnieuw de grootste partij is geworden bij de verkiezingen. Zijn partij kreeg tot nu toe de meeste stemmen. D66 van Sigrid Kaag deed het ook goed en staat op de tweede plek.

Feest

Thierry Baudet had waarschijnlijk een leuke avond. Zijn partij Forum voor Democratie kreeg een stuk meer stemmen dan bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Ook de partijen JA21, Volt, BIJ1 en BoerBurgerBeweging vieren feest. Die partijen zijn nieuw en komen nu waarschijnlijk voor het eerst in de Tweede Kamer.

Verliezers

Niet overal werd gejuicht. Bijvoorbeeld bij GroenLinks, die partij kreeg veel minder stemmen dan de vorige keer. Ook het CDA, de SP en 50PLUS verloren veel. Zij zullen de komende jaren met met minder mensen in de Tweede kamer zitten.

Verwachte uitslag

Dit de uitslag na het tellen van bijna alle stemmen. Tussen de haakjes staat het aantal zetels dat een partij heeft gewonnen of verloren in vergelijking met de verkiezingen vier jaar geleden.

VVD: 35 (+2)

D66: 23 (+4)

PVV: 17 (-3)

CDA: 15 (-4)

SP: 9 (-5)

PvdA: 9 (0)

FvD: 8 (+6)

GroenLinks: 8 (-6)

Partij voor de Dieren: 6 (+1)

ChristenUnie: 5 (0)

JA21: 3 (+3)

VOLT: 3 (+3)

SGP: 3 (0)

Denk: 3 (0)

50Plus: 1 (-3)

BIJ1: 1 (+1)

BBB: 1 (+1)

Annabelle ging vandaag naar Den Haag en sprak met de winnaars en de verliezers:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Mark Rutte mag als grootste partij proberen om andere partijen te vinden om samen een regering mee te vormen. De kans is groot dat hij zelf opnieuw premier wordt. Wat vind jij daarvan? Reageer op onze stelling:

1959
Het is goed als Mark Rutte weer premier wordt.
Eens63.9%
Oneens36.1%

Je kunt niet meer reageren

Favoriet maken

Bekijk ook